12.8.11

ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ: "ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ"


Η θέα του σπιτιού της στο Ψυχικό, έχει ίσως την καλύτερη πανοραμική σε όλη την Αθήνα. Συμφωνεί. «Χαίρομαι που σου αρέσει ο χώρος που ζω» λέει, καθώς βρίσκεται στην λευκή κουζίνα της ετοιμάζοντας καφέ γαλλικό, κέικ που έφτιαξε η ίδια και μικρά σοκολατάκια ενώ κλείνει το κινητό της τηλέφωνο «για να μη μας ενοχλούν». Από το αστυνομικό ρεπορτάζ, στο ραδιόφωνο του 9.84 και στην ΕΡΑ 2 ταυτόχρονα με τα δελτία ειδήσεων που παρουσίαζε στο Mega, το «60 λεπτά χωρίς μοντάζ» με τον Κώστα Χαρδαβέλλα, και το «παιδί μου κι εγώ», την περίοδο της παντοδυναμίας του Prive, με τις μεγάλες θεαματικότητες στην πιο  επιτυχημένη life style εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, που προβαλλόταν από το 1999 μέχρι το 2006, τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στον Alpha παρουσιάζοντας τις εκπομπές «Αν» και «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά», αλλά και από την πρόσφατη μετακίνησή της στη ΝΕΤ παρουσιάζοντας, από το 2008, μέσα από την εκπομπή της «Προσωπικά», αποκλειστικές συνεντεύξεις που συζητήθηκαν και συγκίνησαν όπως με την Αλεξία Έβερτ, την Ίνκα Τσαγγάρη, τη Γιούλη Σφηνιά, τον πατέρα του 15χρονου Αφγανού  που σκοτώθηκε στην  τρομοκρατική επίθεση στα Κάτω Πατήσια, τον Ομπράντοβιτς αμέσως μετά την κατάκτηση του final four από τον Παναθηναϊκό, την πρώτη της Κατερίνας Θάνου μετά το σκάνδαλο του ντόπινγκ και πολλές άλλες, η Έλενα έχει αλλάξει, έχει αναθεωρήσει σκέψεις αλλά και όσα πίστευε για κάποιους ανθρώπους. Έχει ανακαλύψει δυνάμεις που, μέχρι σήμερα, δεν γνώριζε ότι είχε μέσα της.
-Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου τον τελευταίο καιρό;
-Η ζωή μου προχωράει και αλλάζουν διάφορα. Κάποιοι άνθρωποι έρχονται, κάποιοι άλλοι φεύγουν, οι συνθήκες της δουλειάς αλλάζουν. Όλοι μας βιώνουμε μια κατάσταση πολύ δυσάρεστη, αλλά  πρέπει να βρούμε τρόπο να την αντιμετωπίσουμε. Σκέψου ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, εργάζομαι μόνο τους έξι μήνες του χρόνου και τους άλλους έξι περιμένω να μάθω αν θα έχω δουλειά. Κάτι που  μπορείς να καταλάβεις πόσο ψυχοφθόρο και εξαντλητικό είναι. Πόσο μάλλον όταν μια ζωή δουλεύω και δε μπορώ να διανοηθώ την καθημερινότητά μου χωρίς τη δουλειά μου.
 -Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η ανανέωση της εκπομπής σου «Προσωπικά». Πώς πέρασαν αυτοί οι  6 μήνες της αναμονής ;
-Όλο αυτό το κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που ένιωθα , το επέτεινε κυρίως ένα άλλο γεγονός που μου συνέβη. Ένα ατύχημα που είχε ο γιος μου τον Αύγουστο, με έκανε να σκεφτώ πόσο εύκολα- από τη μία στιγμή στην άλλη- μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα. Ήταν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει!  Μέχρι τότε αισθανόμουν ότι είναι στο χέρι μου και μπορώ να τον προστατεύω από οποιονδήποτε κίνδυνο. Ότι ποτέ δε θα του συνέβαινε  τίποτα. Δεν ήταν τόσο η σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά το ξαφνικό που με ταρακούνησε για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη στιγμή σε ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει στη ζωή μου.
-Μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές στην επαγγελματική σου ζωή- από το Mega, στον Alpha και στη ΝΕΤ- αναθεώρησες σχέσεις σου;
-Φυσικά και συνέβη. Η φύση της δουλειάς απαιτεί  να βρίσκεσαι  πολλές ώρες κοντά με κάποιους συνεργάτες. Κάποιες σχέσεις προφανώς δεν λειτουργούν  και «ολοκληρώνονται» το συντομότερο δυνατόν. Πρωταρχικό ρόλο σε όλων των ειδών τις σχέσεις πρέπει να έχει η εντιμότητα. Όπως και στην προσωπική μου ζωή έτσι και στην επαγγελματική, έχω επιλέξει συγκεκριμένους ανθρώπους  τους οποίους και εμπιστεύομαι . Τώρα, σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που δεν έχω επενδύσει αλλά απλά συμβιώνω ή συνεργάζομαι, αν διαπιστώσω ότι δεν τη διαθέτουν δε μπορώ να σου πω ότι θα εκπλαγώ.
-Έχεις αισθανθεί να φτάνεις στα όρια σου;
-Έχω ξεπεράσει τα όρια που νόμιζα ότι είχα και έχω ανακαλύψει αντοχές που δεν ήξερα ότι διέθετα. Κι αυτό γιατί, αν δεν βρεθείς σε μία δύσκολη κατάσταση, δεν ξέρεις ποτέ πόσα μπορείς να αντιμετωπίσεις. Τελικά, έμαθα ότι έχω μεγάλα αποθέματα και υπομονής και επιμονής. Ακόμα κι όταν αισθάνομαι ότι φτάνω στα όριά μου, ξαναπαίρνω δύναμη και συνεχίζω.
-Τι άλλαξε;
-Κατάλαβα ότι έχω περισσότερες ανοχές με τους ανθρώπους. Προσπαθώ να τους δικαιολογώ  και όταν βλέπω ότι δεν είναι κακοπροαίρετοι,  παραβλέπω τα ελαττώματα τους.
-Παλιά ήσουν πιο αυστηρή;
-Με τους άλλους, ναι. Με τον εαυτό μου παραμένω. Τώρα, όταν βλέπω ότι μία κατάσταση ξεφεύγει, παίρνω βαθιά ανάσα και επιδιώκω να  βρω τον τρόπο για να πέσουν οι τόνοι. Παλιά, αυτό δε θα  το έκανα σε καμία περίπτωση .
-Έχεις απορρίψει ανθρώπους όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
- Είναι πολύ σκληρή λέξη το «απορρίπτω».  Έχω απομακρύνει ανθρώπους ή έχουν απομακρυνθεί. Για να λειτουργήσουν οι σχέσεις πρέπει να το θέλουν και οι δύο πολύ. Δεν χρειάζεται μόνο το πάθος, αλλά πρέπει να διαθέτεις και την  ωριμότητα να το διαχειριστείς.  Ο πυρήνας των πολύ στενών ανθρώπων γύρω μου ήταν πάντα συγκεκριμένος και αυτό ούτε άλλαξε , ούτε θα αλλάξει.
-Την περίοδο της μεγάλης επιτυχίας του Prive στο Mega, με θεαματικότητες που πολλές φορές ξεπερνούσαν το 40% σε τηλεθέαση, θεωρείς ότι υπήρξες ενδεχομένως εριστική με κάποιους ανθρώπους;
-Δε θα το έλεγα εριστική, απλώς προστάτευα πάρα πολύ την ομάδα μου. Δεν ήθελα να θίγουν κανέναν από τους ανθρώπους που δούλευαν για την εκπομπή, προσπαθούσα να είμαι προστατευτική ασπίδα και να τους διασφαλίσω την ηρεμία- τόσο στα οικονομικά τους όσο και στους όρους εργασίας τους. Ήξερα πόσο σκληρά δούλευαν -κάτι που οι άλλοι δεν γνώριζαν ή δεν τους ενδιέφερε- και τους αναγνώριζα το μερίδιο επιτυχίας που είχαν. Άλλωστε, στο χώρο μας ποτέ μια επιτυχία δεν ανήκει σε έναν μόνο άνθρωπο και είναι πάντα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς.
-Αδίκησες κάποιους άλλους;
-Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο περιστατικό. Ενδεχομένως μπορεί και να το έχω κάνει. Και σε αυτή την περίπτωση λυπάμαι πολύ, αλλά δεν το έκανα ποτέ συνειδητά. Δεν έχω κάνει κάτι από κακία, από αντεκδίκηση ή από κόμπλεξ. Όπως ποτέ δεν είχα κόμπλεξ απέναντι σε ανθρώπους που ήταν πολύ όμορφοι, πολύ πλούσιοι, πολύ επιτυχημένοι και αυτό με κάνει να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. Άλλωστε,  ήταν κάτι που έμαθα  από τους γονείς μου: Να σκέφτομαι πώς θα γίνω εγώ καλύτερη μη χάνοντας χρόνο και εξαντλώντας τις δυνάμεις μου ζηλέυοντας τους άλλους.
-Ζουν οι γονείς σου;
-Έχασα τον πατέρα μου πριν από 9 χρόνια, έξι μήνες πριν χωρίσω.
-Εκείνη ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής σου;
-Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Μου λείπει. Υπάρχουν φορές που, όταν τον σκέφτομαι, με πιάνουν τα κλάματα (συγκινείται). Πίστευε σε εμένα και ήταν περήφανος. Κατά ένα περίεργο τρόπο, η σκέψη του μου έδωσε τη δύναμη να αντιμετωπίσω τις ανατροπές που ήρθαν στη ζωή μου στη συνέχεια.  Σκεφτόμουν ότι ήμουν υγιής, είχα το παιδί μου, τη δουλειά μου και  ότι μπορούσα σε όλα να αντεπεξέλθω και να προχωρήσω.
-Ένα μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής σου ζωής είναι συνυφασμένο με το  Mega.
Θα ήθελες να επιστρέψεις ;
-Η διάθεσή μου απέναντι στο Mega ήταν και θα είναι πάντοτε καλή ανεξάρτητα με προτάσεις.  Δεν ξεπερνιούνται, δε συγκρίνονται και δεν ξεχνιούνται τα 16 χρόνια που έζησα εκεί, ούτε κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα , εκτίμησα και συνεχίζω να εκτιμώ μέχρι σήμερα.
-Το διάστημα που είσαι στην ΕΡΤ, έχεις δεχτεί κάποια πρόταση από ιδιωτικό κανάλι;
-Στο είδος της εκπομπής που κάνω τώρα, όχι. Τα ιδιωτικά κανάλια, δεν στηρίζουν καινούργιες ενημερωτικές  εκπομπές  και πιστεύω ότι στο μέλλον, στον ενημερωτικό τομέα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Σημασία  όμως δεν έχει απλώς να εμφανίζεσαι στο γυαλί αλλά να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, που πιστεύεις και μπορείς να υποστηρίξεις.
-Η προσωπική σου ζωή πως είναι τώρα; Μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον;
- Είμαι πολύ καλά . Καταρχάς να σου πω ότι για να είμαι με κάποιον πρέπει να είμαι ερωτευμένη. Δεν αντέχω ούτε τους συμβιβασμούς , ούτε τις μεσοβέζικες καταστάσεις στις σχέσεις . Αργά ή γρήγορα κλείνω τα κεφάλαια και συνεχίζω, γιατί αυτό που μπορεί να μου έρθει την επόμενη στιγμή -αντίθετα με αυτό που συζητούσαμε πριν για τις δυσάρεστες εκπλήξεις - μπορεί να με εκπλήξει αλλάζοντάς μου τη ζωή. 
-Έχεις κάνει λάθη στην προσωπική σου ζωή;
-Ε, να μην έχω κάνει; Τη δεδομένη όμως στιγμή μου φάνταζε  μονόδρομος, αυτό αισθανόμουν τότε ότι ήθελα κι αυτό έκανα. Όπως είχε πει μια αγαπημένη φίλη «οι μαγκιές πληρώνονται». Το κακό είναι -ή το καλό, δεν ξέρω- ότι, αν ήμουν στην ίδια θέση, τα περισσότερα μάλλον θα τα ξαναέκανα. Όσο απομακρύνεσαι, συνειδητοποιείς ότι από τα λάθη μαθαίνεις και μόνο έτσι προχωράς.
-Δεν σκέφτηκες ποτέ ότι θα ήθελες να παντρευτείς για δεύτερη φορά, μετά το διαζύγιό σου με τον Νίκο Χατζηνικολάου;
- Ήρθε αυτή η στιγμή στη ζωή μου, αλλά δεν πείστηκα ώστε να προχωρήσω.
-Μετανιώνεις γι αυτό;
-Δεν έχω πει ούτε μία φορά  «να ήταν αλλιώς…» και αυτό αφορά  σε όλες τις σοβαρές  αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου.
-Ο γιος σου, Πάνος Χατζηνικολάου, λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας  στο να ξαναπαντρευτείς;
-Ο γιος  μου ήταν και είναι  το πρόσωπο που καθορίζει τη ζωή μου. Αν ήμουν μόνη μου μπορεί και να το είχα κάνει.  Όταν όμως έχεις ένα παιδί, δεν έχεις δικαίωμα να κάνεις λάθος. Δεν θα μπορούσα να τον υποβάλω σε μία διαδικασία να ζήσει με έναν άνθρωπο στο ίδιο σπίτι και, κάποια στιγμή, να του πω «συγγνώμη, έκανα λάθος, ήταν περαστικός». Θα πρέπει να είμαι 100% σίγουρη.
-Έχετε σήμερα καλές σχέσεις με τον πρώην σύζυγό σου;
-Φυσικά. Άλλωστε, έχουμε ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.
-Αλήθεια, ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σου;
-Η ευτυχία κρύβεται τελικά στις στιγμές. Η ευτυχία  δεν είναι στις σύνθετες εικόνες, αλλά μπορεί να βρίσκεται σε απλές καθημερινές καταστάσεις. Και αυτό είναι κάτι που παλαιότερα δεν το εκτιμούσα ανάλογα. Ίσως γιατί ήμουν σε ένα συνεχές τρέξιμο να τα προλάβω όλα. 
Δημοσίευση στο περιοδικό People, τον Ιανουάριο του 2011.